LoginΧρήσιμες συμβουλές PDF Print E-mail
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΚΗΠΟΥΡΟ

ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΗΠΟΣ.

Όμορφος κήπος δεν είναι εκείνος που δημιουργήθηκε τυχαία, αλλά αυτός που προέκυψε μετά από έναν σωστό και λεπτομερή σχεδιασμό και που μετά την κατασκευή του φροντίζουμε να είναι πάντοτε καθαρός και περιποιημένος.
Όμορφος είναι και ο κήπος εκείνος που τον διακρίνει η διαδοχική άνθιση των φυτών (δέντρα, θάμνοι και εποχιακά φυτά) που τον αποτελούν, των οποίων το άρωμα σε συνδυασμό με τους έντονους χρωματισμούς τους τον καθιστούν ευχάριστο και ''ζωντανό'' όλο το χρόνο.


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ:

ΨΕΚΑΣΜΟΙ
Την εποχή αυτή, που η ανθοφορία είναι πλούσια, τα έντομα στον κήπο μας είναι αρκετά και επομένως οι ψεκασμοί είναι αναπόφευκτοι. Η εργασία αυτή θα πρέπει να γίνεται είτε τις πρώτες πρωινές ώρες, που τα έντομα δεν έχουν δραστηριοποιηθεί ακόμα, είτε αργά το απόγευμα που αυτά φωλιάζουν για να περάσουν τη νύχτα. Ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος, που πρέπει να ψεκάζουμε αυτές τις ώρες της ημέρας είναι επειδή τότε δεν κυκλοφορούν τα ωφέλιμα έντομα , όπως είναι οι μέλισσες και επομένως δεν κινδυνεύουν.  

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Εμείς σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε βιολογικά σκευάσματα καταπολέμησης των εντόμων και των ασθενειών, γιατί έτσι προστατεύουμε το έδαφος, την ατμόσφαιρα και ενισχύουμε τη γονιμότητα του εδάφους. Επίσης αποφεύγουμε τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο έδαφος και κατ’ επέκταση προστατεύουμε τον εαυτό μας από την κατανάλωση τους.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ
Ο χλοοτάπητας στον κήπο μας αποτελεί ένα σημαντικό παραγωγό οξυγόνου και φυσικά έχει άμεση ανάγκη από πότισμα και κούρεμα.
Το πότισμα όχι μόνο του χλοοτάπητα, αλλά και όλων των φυτών και δέντρων μας, θα πρέπει να γίνεται κατά τις πρωινές ή τις βραδινές ώρες. Ποτέ δεν ποτίζουμε το μεσημέρι, γιατί είναι πολύ πιθανό τα φυτά μας να ξεραθούν, αφού οι σταγόνες νερού που μένουν πάνω στα φύλλα δρουν σαν μαγνητικός φακός. Επίσης, το περισσότερο νερό εξατμίζεται αφού το χώμα είναι ζεστό, με αποτέλεσμα το νερό να μη φθάνει μέχρι τις ρίζες του φυτού, που είναι και το ζητούμενο.  
Όσον αφορά το κούρεμα, η συχνότητά του εξαρτάται από το ρυθμό ανάπτυξής του χλοοτάπητα. Σε περίπτωση που η λίπανσή του γίνεται αρκετά συχνά, τότε ο ρυθμός ανάπτυξής του είναι γρήγορος και άρα χρειάζεται και συχνό κούρεμα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ
Ήρθε το καλοκαίρι και όσοι λατρεύουν τα βολβώδη φυτά και φρόντισαν να φυτέψουν τους βολβούς τους νωρίς την άνοιξη, τώρα θα απολαμβάνουν τα εντυπωσιακά άνθη της Ντάλιας, της Κάννας και του Γλαδίολου.
Επίσης, φυτά όπως η υπέροχη Γαρδένια με το εξαίσιο άρωμά της και η Ορτανσία με τα μεγαλοπρεπή της άνθη θα στολίσουν τα μπαλκόνια μας αυτήν την εποχή. Πολλά, όμως, είναι και τα ετήσια φυτά που χαρίζουν ποικιλία χρωμάτων και αρωμάτων στον κήπο και τις ζαρντινιέρες μας το καλοκαίρι. Τέτοια είναι το Αγήρατο, η Γαϊλάρδια, η Ζέρμπερα, η Ζίννια, ο Κατηφές, η Μπιγόνια, η Πορτουλάκα, το Σκυλάκι και η Φωτιά.


ΓΑΡΔΕΝΙΑ
Η γαρδένια είναι ένας πολύ δημοφιλής θάμνος με άσπρα αρωματικά λουλούδια και γυαλιστερό σκουροπράσινο φύλλωμα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι 2,50 μέτρα με σχεδόν παρόμοιο πλάτος. Η ανθοφορία συνήθως είναι σε έξαρση την άνοιξη και το καλοκαίρι αν και η γαρδένια δεν είναι φυτό που έχει μόνο συγκεκριμένη περίοδο ανθοφορίας και μπορεί να ανθίζει όλο το χρόνο αν έχει τις κατάλληλες συνθήκες.
Φροντίδα
Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε μια γαρδένια προσαρμοσμένη στις συνθήκες του σπιτιού σας είναι να ξεκινήσετε με ένα μικρό φυτό. Όσο αυτό μεγαλώνει θα εγκλιματίζεται στο περιβάλλον του χώρου σας, Η γαρδένια απεχθάνεται τις μετακινήσεις και σίγουρα θα την δυσαρεστήσει μια αλλαγή από την ελεγχόμενη θερμοκρασία και υγρασία ενός θερμοκηπίου σε ένα πολύ ζεστότερο και ξηρό περιβάλλον όπως αυτό που έχουν τα περισσότερα σπίτια.
Η γαρδένια θα πρέπει να έχει πλούσιο χώμα, όξινο.(pH από 4.5 - 5.5) και αφράτο, το οποίο θα επιτρέπει την γρήγορη αποστράγγιση και θα έχει τη δυνατότητα να συγκρατεί υγρασία. Το φυτό χρειάζεται μεταφύτευση κάθε 2-3 χρόνια εκτός αν φαίνεται ότι οι ρίζες του έχουν αναπτυχθεί πολύ οπότε θα το μεταφυτέψετε νωρίτερα.
Υγρασία
Το συχνό πότισμα κατά την διάρκεια ζεστών και ξηρών περιόδων είναι απαραίτητο για την υγεία της. Το πότισμα είναι απαραίτητο, γιατί από αυτό εξαρτάται κατά πολύ ο αριθμός των μπουμπουκιών που θα ανθίσουν εντελώς πάνω στο φυτό. Αν το φυτό δεν ποτίζεται τακτικά πολλά μπουμπούκια μπορεί να πέσουν πριν ανοίξουν. Γι' αυτό όταν το φυτό είναι φορτωμένο με μπουμπούκια οι μεγάλες μεταβολές στην υγρασία του χώματος θα πρέπει να αποφεύγονται.
Φωτισμός
Όπως όλα τα ανθοφόρα φυτά, η γαρδένια χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, αλλά όχι άμεσο ηλιακό φως ειδικά το καλοκαίρι. Το άμεσο ηλιακό φως δημιουργεί ξηρό περιβάλλον πράγμα που δεν κάνει καλό σε φυτά που αγαπούν την υγρασία. Έτσι η καλύτερη θέση για την γαρδένια μέσα στο σπίτι είναι κοντά σε ένα νότιο παράθυρο με ελαφριά κουρτίνα. Ωστόσο πολλές φορές ο φωτισμός αυτός δεν αρκεί. Όταν έχει συννεφιά για αρκετές ημέρες τα μπουμπούκια μπορεί να πέσουν από το φυτό ή να μην βγάλει μπουμπούκια καθόλου. Για να προλάβετε κάτι τέτοιο χρησιμοποιήστε τεχνητό φωτισμό για το φυτό όσο ο καιρός είναι συννεφιασμένος.

ΟΡΤΑΝΣΙΑ
Θάμνος με μεγάλα οδοντωτά φύλλα σχήματος οβάλ. Τα άνθη της διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και μπορούμε να συναντήσουμε λευκές, ροζ, μοβ και μπλε ορτανσίες. Βέβαια στις παραδοσιακές ποικιλίες το χρώμα του άνθους συνήθως εξαρτάται από το χώμα που είναι φυτεμένες. Για ροζ άνθη χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό και για μπλε άνθη περισσότερο όξινο.
Αν τις διατηρείτε σε εσωτερικούς χώρους, μην αφήνετε το χώμα τους να στεγνώσει. Αυτό μπορεί να εξασθενίσει το φυτό ή και να το αποτελειώσει αν η ξηρότητα είναι παρατεταμένη. Εάν τη φυτέψετε σε εξωτερικό χώρο, προτιμήστε τη βόρεια πλευρά του σπιτιού, γιατί είναι δροσερή και σκιερή.
Άσχετα με το pH το χώμα σας πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά. Φροντίστε να προσθέσετε κάποιο λίπασμα, κατά προτίμηση οργανικό ειδικό για ορτανσίες που υπάρχει στην αγορά.

ΑΓΗΡΑΤΟ
Το Αγήρατο είναι χαμηλό φυτό, το οποίο δεν έχει μεγάλες εδαφικές απαιτήσεις. Ευδοκιμεί σε ηλιαζόμενες θέσεις και οι κανονικές αρδεύσεις με ορισμένα σκαλίσματα είναι αρκετά για να αναζωογονηθεί το φυτό. Η ανθοφορία του διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, γι΄ αυτό και ονομάζεται αγήρατο.  


ΓΑΪΛΑΡΔΙΑ
Ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό, το οποίο προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις. Αντέχει στην ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Για πιο παρατεταμένη ανθοφορία πρέπει να κόβονται τα υπερώριμα άνθη.

ΖΕΡΜΠΕΡΑ
Πολυετές, ποώδες φυτό, το οποίο χρησιμοποιείται ως ετήσιο καλοκαιρινό. Διαθέτει μεγάλα, πολύ όμορφα άνθη πάνω σε μεγάλα, δυνατά ανθικά στελέχη. Προτιμά ηλιαζόμενες θέσεις.

ΖΙΝΝΙΑ
Υπάρχουν ποικιλίες με μονά και ποικιλίες με διπλά άνθη. Ανθίζει όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Είναι φυτό ευπαθές στους ισχυρούς ανέμους και ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες.

ΚΑΤΗΦΕΣ
Οι κατηφέδες με τα ζωηρά χρώματα είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και προσαρμόζονται πολύ γρήγορα σε έναν κήπο. Οι κατηφέδες μπορούν να καλλιεργηθούν σε διάφορους τύπους χώματος. Το πλούσιο ηλιακό φως τους βοηθάει να ανθίσουν καλύτερα. Φυτέψτε τους κατηφέδες νωρίς την άνοιξη. Αν τους διατηρείτε καλά ποτισμένους και αφαιρείτε τα μαραμένα άνθη, τα φυτά σας θα συνεχίζουν να ανθίζουν μέχρι τα πρώτα φθινοπωρινά κρύα.

ΜΠΙΓΟΝΙΑ
Ετήσιο φυτό, το οποίο ανθίζει από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Προτιμά ημισκιερές θέσεις. Είναι ευαίσθητο στο κρύο και το αρκετό ηλιακό φως. Φυτεύεται στον κήπο την άνοιξη αφού έχουν περάσει οι παγετοί.

ΠΟΡΤΟΥΛΑΚΑ

Τα λουλούδια του μοιάζουν με τα τριαντάφυλλα και είναι μονά ή διπλά με φανταχτερά πέταλα σε αποχρώσεις κόκκινες, σομόν, ροζ, πορτοκαλί, φουξ, κίτρινες και λευκές. Τα στενά σαρκώδη φύλλα του σχεδόν κρύβονται από τα λουλούδια, που ανοίγουν μόνο όταν έχει ηλιοφάνεια.
Σε μια πολύ ζεστή τοποθεσία όπου τα περισσότερα λουλούδια δεν αναπτύσσονται, η πορτουλάκα θα ευδοκιμήσει, όπως στις νησίδες των δρόμων, σε βραχόκηπους, σαν εδαφοκαλυπτικό, ή σε παρτέρια και ζαρντινιέρες. Για να επιβιώσει δεν χρειάζεται τίποτε περισσότερο από ήλιο και χώμα, προτιμώντας μάλλον το φτωχό χώμα
Η πορτουλάκα δεν είναι είναι ανθεκτική στις παγωνιές, είναι όμως αρκετά ανθεκτική στις ασθένειες. Ποτίζετέ την μόνο όταν στεγνώσει. Τα λουλούδια της κλείνουν τη νύχτα και όταν βρίσκονται σε σκιά ή συννεφιά. Δεν χρειάζεται να αφαιρείτε τα μαραμένα λουλούδια.

ΣΚΥΛΑΚΙ
Είναι κατάλληλα για ηλιόλουστα σημεία καθώς αντέχουν και τον πιο καυτό ήλιο και το ύψος τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία.  
Όταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων, μεταφυτεύστε τα στον κήπο ή σε γλάστρες. Τα σκυλάκια είναι καλύτερα να φυτεύονται σε ομάδες είτε στον κήπο είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά στις γλάστρες. Οταν ο καιρός αρχίσει να κρυώνει τα σκυλάκια σας θα ξεραθούν και θα πρέπει να τα ξεριζώσετε. Μαζέψτε τους σπόρους τους και αποθηκεύστε τους μέχρι την επόμενη άνοιξη, σε δροσερό και ξηρό σημείο.

ΦΩΤΙΑ
το ζωηρό αυτό φυτό δεν χρειάζεται υποστήριξη με πασαλάκι, μόνο περιστασιακό κορφολόγημα για να αναπτυχθεί και να δώσει περισσότερα λουλούδια.
Στο μεσοκαλόκαιρο, μπορείτε να αναζωογονήσετε τις σάλβιές σας κορφολογώντας τις, αφαιρώντας όλα τα παλιά λουλούδια και προσθέτοντας λίπασμα. Χρησιμοποιήστε ψαλίδι κλαδέματος και αφαιρέστε τα μαραμένα λουλούδια. Μετά λιπάνετε τα φυτά σας με ένα ισορροπημένο λίπασμα π.χ. 17-17-17. Σκορπίστε αυτό  
το ενισχυτικό λίπασμα ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε σάλβιες σε δοχεία να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε γλάστρα περίπου μια φορά το μήνα.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Οι θερμοκρασίες είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ανάπτυξη των φυτών γίνεται όλο και πιο γρήγορα. Τα καθήκοντά μας προς τα φυτά είναι πολύ περισσότερα αυτήν την εποχή. Μερικές από τις καθιερωμένες εργασίες μας είναι το ελαφρύ κλάδεμα που χρειάζονται ορισμένα δέντρα και θάμνοι, ώστε να διατηρήσουμε το σχήμα τους, λίπανση σε οπωροφόρα κυρίως δέντρα, σε θάμνους, φυτά και στον χλοοτάπητα σε συνδυασμό πάντα με αρκετό πότισμα, αφαίρεση των ζιζανίων απ’ τα παρτέρια και τον χλοοτάπητα, τον οποίο πρέπει να κουρεύουμε συχνά, για να είναι πάντα υγιής, σκαλίσματα του εδάφους και αφαίρεση όλων των παλιών και ξερών ανθέων απ’ τα ανθοφόρα φυτά μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΛΙΠΑΝΣΗ

Και το καλοκαίρι η λίπανση είναι σημαντική για όλα τα φυτά. Σε υψηλές θερμοκρασίες μόνο δεν θα πρέπει να γίνεται λίπανση (νεκρή περίοδος λίπανσης). Σε περίπτωση αποχρωματισμών στα φύλλα και στους καρπούς, λιπαίνουμε μόνο μια φορά το μήνα και όχι κάθε 15 μέρες όπως συνήθως. Δε λιπαίνουμε ποτέ φυτά απότιστα και άρρωστα, όταν οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές (>320C) και όταν έχουμε κάνει κάποια μεταφύτευση. Φροντίζουμε τα φυτά μας να είναι καλά ποτισμένα και υγιή και σε περίπτωση που μεταφυτέψουμε κάποιο φυτό, περιμένουμε κάποιες μέρες μέχρι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο λίπασμα. Αυτό γιατί τα φυτοχώματα του εμπορίου συνήθως είναι εμπλουτισμένα με στοιχεία απαραίτητα για κάθε φυτό. Επίσης, η καλά χωνεμένη κοπριά δρα και ως λίπασμα για τα φυτά μας καθώς προσθέτει οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο. 
Για πλούσιο και πυκνό φύλλωμα χρησιμοποιούμε λίπασμα πλούσιο σε ΑΖΩΤΟ, ενώ για πλούσια ανθοφορία και καρποφορία πλούσιο σε ΦΩΣΦΟΡΟ και ΚΑΛΙΟ.
Το ιδανικό είναι να διαλύουμε το λίπασμα στο νερό πριν το ρίξουμε στα φυτά. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε λίπασμα σε στερεή ή κοκκώδη μορφή, καλό είναι να το ενσωματώσουμε στο έδαφος, δηλαδή να σκαλίσουμε το χώμα, να το ρίξουμε σε λίγο βάθος και μακριά από τη ρίζα του φυτού και μετά να ποτίσουμε πολύ καλά. Καθώς τα στερεά λιπάσματα διαλύονται πιο δύσκολα, τα επόμενα ποτίσματα θα πρέπει να είναι πιο συχνά, αλλά με λιγότερη ποσότητα νερού ώστε να μη χαθούν γρήγορα οι θρεπτικές ύλες, που θα αποδεσμεύονται μέχρι να διαλυθεί τελείως το λίπασμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα λιπάσματα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή αυτές που σας έδωσε ο ειδικός.
 

 

 
home search